СІМЕЙНИЙ ЛІКАР ІНФОРМУЄ! Вірусний гепатит А та його профілактика
СІМЕЙНИЙ ЛІКАР ІНФОРМУЄ!
Вірусний гепатит A та його профілактика
Гепатит A широко розповсюджене гостре інфекційне захворювання, клінічний перебіг якого характеризується ознаками інтоксикації та гострим ураженням печінки.
За механізмом передачі збудника інфекції гепатит A належить до кишкових інфекцій. Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє збудник вірусу гепатиту A в навколишнє середовище разом з кишковими випорожненнями.
Вірус передається від людини до людини через харчові продукти воду, через брудні руки та предмети вжитку. Інфікування вірусним гепатитом А частіше відбувається під час подорожей та відпочинку, коли використовується вода з неперевірених джерел постачання та неможливе дотримання особистої гігієни, а також при побутових контактах між людьми вдома та в організованих колективах. Вірус гепатиту A тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі, стійкий до низьких температур та звичайних концентрацій розчинів дезінфекційних засобів.
Інкубаційний період триває від 7 до 51 дня, в середньому 45 днів.
Найчастіше захворювання починається із загальних симптомів, як при гострих респіраторних вірусних інфекціях, а саме: з нездужання, головного болю, катаральних проявів, підвищення температури тіла до 37,5 – 390 С упродовж 1-3 днів. Надалі зникає апетит, з’являється відчуття дискомфорту в області печінки, змінюється колір сечі, знебарвлюються випорожнення, змінюється колір слизової оболонки та шкіри, з’являється жовтяниця.
Раннє виявлення і госпіталізація хворого гострою формою хвороби – перший і важливий крок в припиненні розповсюдження гепатиту A в сім’ї та колективі, що необхідно у зв’язку з тим, що хворий може виділяти вірус в навколишнє середовище з першого дня захворювання і тим самим запобігати спалахів даного захворювання.
Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту A, треба дотримуватися простих, але ефективних методів:
- Ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після поїздок в громадському транспорті, після перебування на прогулянці, після відвідування місць загального користування тощо;
- Овочі та фрукти ретельно мити перед вживанням;
- Дотримуватися суворого водно-питного режиму, не пити воду із невідомих джерел;
- Не пити з одного келиха напої, та дотримуватися правил особистої гігієни.
При виникненні симптомів підозри на захворювання, необхідно вчасно звертатися до лікаря для призначення лікування та запобігання інфекції серед контактуючих.