Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Ти як?»: Українцям розповідають про техніки самодопомоги та підтримки людей поруч

Дата: 06.07.2023 14:20
Кількість переглядів: 181

Фото без описуУ березні 2023 року стартувала комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської. Програма має на меті сформувати в суспільстві культуру піклування про ментальне здоров’я. 

Першим викликом комунікаційної кампанії було донести людям, що вони, їхнє самопочуття «на часі». Що ментальне здоров’я так само важливе, як і фізичне. Що це один із факторів, який впливає на продуктивність людини, її здатність відновлюватися, а відповідно – на економіку та можливість відновлення в контексті цілої країни.

Наступний крок кампанії – дати людині інструменти, підказати, як можна попіклуватися про своє ментальне здоров’я та (якщо на це є ресурс) допомогти у цьому близьким, рідним, знайомим. Бо 80% людей, за оцінками експертів, можуть впоратися самостійно, якщо опанують відповідні навички.

На спеціальній сторінці «Ти як?» вже зібрані корисні контакти, «аптечка» самодопомоги із техніками й вправами та інша важлива інформація, що постійно оновлюється.

Комунікаційна кампанія «Ти як?» реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Сприяння у виготовленні та поширенні інформаційно-просвітницьких матеріалів надали Міжнародна організація з міграції (IOM Ukraine), рекламний холдинг Megapolis, благодійний фонд BGV.

Спеціальна сторінка Програми та соціальні мережі FacebookInstagramTelegramViberTwitterYouTubeTikTok – місця, де кожен знайде підтримку, перевірені поради, техніки самодопомоги та корисні контакти офіційних джерел допомоги.

Практичні поради щодо самодопомоги та підтримки інших доповнюються також на сторінці https://bf.in.ua/turbota, вже зараз там доступні:

  • Базові навички турботи про себе та інших. Розроблений на матеріалах ВООЗ посібник, який пропонує техніки з допомоги іншим і собі насамперед, адже за будь-яких обставин кисневу маску спершу надягаємо на себе.
  • Розділ «Етика взаємодії у період стресу» у «Довіднику Безбар’єрності». Розповідає, як виявити стрес у себе, близьких і в робочому колективі, як підтримати, контролювати і допомогти собі та іншим людям.
  • Техніки з підтримки себе та інших від українських зірок. Українські зірки та телеведучі в однохвилинних роликах діляться швидкими техніками, які допомагають їм справлятися зі стресом.
  • Відеоролики про те, як перемогти стрес. Цикл анімаційних відеороликів зрозумілими образами і простою мовою розповідає про цінність ментального здоров’я, пропонує способи піклування про нього.
  • Важливі навички у періоди стресу. Ілюстроване керівництво ВООЗ із техніками самодопомоги у часи переживання стресових подій.
  • Додаток BetterMe: Mental Health, де доступний курс «Важливі навички у періоди стресу», розроблений за експертної підтримки ВООЗ. Він у легкій інтерактивній формі дає поради, що робити, коли зачепило і не відпускає, як пережити емоційні бурі, як слідувати своїм цінностям і не втрачати себе.
  • Вебінари від ізраїльських фахівців. Серія онлайн-лекцій на такі теми: як відновитися після пережитих травматичних подій, перша емоційна допомога в екстрених ситуаціях, робота з ПТСР, сексуальне насильство під час війни, особливості роботи з людьми з ампутованими кінцівками тощо.
  • Підтримка ПОРУЧ. Проєкт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «ПОРУЧ» – це онлайн та очні, групові та індивідуальні консультації для підлітків, вчителів і батьків, які через війну пережили травматичні події.
  • Мультижанровий спецпроєкт «Жити далі» – надихаючі відеоролики про історії сили і стійкості українців у воєнний час. Важливою складовою проєкту є практичні поради та рекомендації фахівців.
  • Поради психологів у прямому ефірі. Щосереди на Фейсбук-сторінці Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті міністрів України та ГО «Безбар’єрність» проходить жива розмова з фахівцями та фахівчинями у сфері психічного здоров’я.
  • Аудит потреб громадян у послугах з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Визначення цільових груп населення, що потребуватимуть найоперативнішої реакції з боку системи охорони психічного здоров’я з диференціюванням найбільш пріоритетних напрямів і потенційних механізмів роботи з такими групами, аналіз динаміки психічного стану громадян.
  • Аудит ресурсів існуючої системи надання послуг у сфері психічного здоров’я. Аналіз потужностей та ресурсів, які має кожне міністерство, як вони використовуються, які є прогалини. Візія нової системи сервісів і послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.
  • Міжнародний досвід. Акумулювання даних щодо основних принципів побудови системи психічного здоров’я у різних країнах світу. Аналіз успішного та негативного досвіду і наслідків для населення. Визначення принципів і підходів, що можуть бути використані під час реновації системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні.
  • Дослідження психологічного стану українців. 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь