Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРАВО БАТЬКІВ НА ВИЗНАЧЕННЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ

Дата: 28.06.2023 13:38
Кількість переглядів: 441

Фото без описуПРАВО БАТЬКІВ НА ВИЗНАЧЕННЯ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ ДИТИНИ

Діти, то найбільше щастя для сім`ї, але часто після одруження та появи у родині малюка, великої кількості побутових проблем, які потрібно вирішувати, непорозумінь та неможливості достукатись до партнера, одна із сторін приймає рішення розлучитись та виховувати дитину самостійно. В результаті страждають діти, їх емоційний та психологічний стан. Чи враховується думка дитини, коли вирішується питання про те, з ким із батьків вона залишиться проживати після розлучення?

Відповідно до Сімейного кодексу України, місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. В свою чергу, дитина, якій виповнилося 14 років  батьки якої проживають окремо, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.

Під час розлучення, вирішуючи спір про визначення місця проживання дитини, беруться до уваги наступні чинники:

 - Ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків;

 - Особисту прихильність дитини до кожного з них;

- Вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Також, батьки мають право  укласти договір відповідно до  Сімейного кодексу України,  щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Предметом даного договору є визначення місця проживання та дії з виховання, навчання, догляду за дитиною. Договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування.

Для вирішення спору органом опіки та піклування необхідно звернутись до Служби у справах дітей Ладижинської сільської ради. Органом опіки та піклування,  призначається засідання комісії, викликають обох батьків, проводять з ними бесіди, оцінюють інші обставини та виноситься відповідне рішення. Місце проживання малолітньої дитини з одним із батьків визначається або за місцем проживання матері чи батька, або за конкретною адресою.

Закон передбачає, що навіть після розлучення  відповідальність щодо виховання дітей покладена на обох батьків однакова, незалежно від того проживають вони разом чи окремо.

Підготувала Служба у справах дітей Ладижинської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь