Ладижинська сільська рада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика хвороби Лайма

Дата: 29.05.2023 08:21
Кількість переглядів: 152

Фото без описуПрофілактика хвороби Лайма

До відома:

  • у 2022 році  в Черкаській області було зареєстровано 283 випадки хвороби Лайма
  • за чотири місяці 2023 року  в області зареєстровано 29 випадків.

Що це за хвороба?

  Хвороба Лайма (також відома, як бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) – це природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють бактерії роду Borrelia. Хворобу передають кліщі.

Кліщі активізуються в лісах, лісопарках  і міських парках з травня по вересень. Саме з приходом теплих днів голодні кліщі починають полювання на людей. У сухі і жаркі дні вони злегка послаблюють свою активність, а ось коли на вулиці волога і похмура погода, йдуть в атаку.

Кліщі дуже малі в розмірах – вони схожі на веснянки, родимки або плямочки бруду. Живуть кліщі не на деревах, як прийнято вважати, а на кущах та у високій траві.

Як уберегтися від укусу кліща?

Щоб уберегтися від укусу кліща, одягайте світлий одяг (на ньому краще видно кліщів) з довгими рукавами і капюшоном, штани заправляйте в шкарпетки. Якщо капюшона немає, надіньте головний убір.

Кліщ довго шукає місце для укусу (присмоктується до тіла протягом приблизно двох годин), тому регулярно оглядайте свій одяг і періодично проводьте ретельну перевірку, звертаючи особливу увагу на наступні частини тіла: шию, пахви, пахову область, вушні раковини – у цих місцях шкіра особливо ніжна і тонка, й кліщ найчастіше присмоктується саме там. Душ змиє кліщів, які ще не присмокталися.

 Ваші дії якщо все таки вчепився кліщ?

Якщо кліщ все-таки вчепився, краще видаліть його в лікувальному закладі. Адже інфікування може статися через неправильне видалення паразита, коли його ненароком причавити. Вдаватися до самопорятунку можна лише у крайньому разі.

Кліща видаляйте пінцетом із тупими чи заокругленими кінцями. Перед цим шкіру обробіть будь-яким антисептиком. Необхідно захопити кліща пінцетом якомога ближче до шкіри і обережно тягнути його вертикально вгору. Після цього шкіру повторно змастіть антисептиком.

Якщо немає пінцета, можна витягти кліща руками, одягнувши гумові рукавички, або захистивши пальці бинтом. Після цього обов’язково помийте руки з милом або обробіть антисептиком.

Якщо немає інструментів, то можна видалити кліща петлею із грубої нитки. При цьому кліщ захоплюється якомога ближче до шкіри і акуратно витягується.

Видалення кліща необхідно проводити з обережністю, не здавлюючи його тіло, оскільки при цьому можливе видавлювання вмісту кліща разом із збудниками хвороб в ранку. Важливо не розірвати кліща при видаленні – залишена в шкірі частина може викликати запалення і нагноєння.

Якщо при витяганні кліща відірвалася його головка, яка має вигляд чорної крапки, місце присмоктування протирають ватою або бинтом, змоченими спиртом, а потім видаляють головку стерильною голкою (попередньо простерилізованою на вогні), так, як ви видаляєте звичайну скалку

Бережіть себе і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь