Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ ТА КОРИСТУВАЧІВ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Дата: 19.01.2023 10:48
Кількість переглядів: 188

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Використання землі не може завдавати шкоди правам і свободам громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

В умовах воєнного стану особливої гостроти набуває проблема охорони та раціонального використання земельних ресурсів і насамперед земель сільськогосподарського призначення.

Саме ці землі були і є основою життєдіяльності теперішніх і майбутніх поколінь, середовищем їх існування, джерелом матеріального добробуту народу й гарантом продовольчої безпеки держави.

З метою реалізації законів України «Про охорону земель», «Про державний контроль за використанням та охороною земель», а також на виконання Указу Президента України від 2 грудня 1995 року № 118/95 «Про суцільну агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення», відповідного розпорядження голови Черкаської обласної державної адміністрації від 14 жовтня 2014 року № 398 «Про здійснення контролю у сфері охорони, відтворення та збереження земель при здійсненні господарської діяльності агроформуваннями області» в області проводиться моніторинг ґрунтів та агрохімічна паспортизація земель сільськогосподарського призначення.

Агрохімічну паспортизацію земель виконує Черкаська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» (Черкаська філія ДУ «Держгрунтохорона»).

Матеріали агрохімічної паспортизації земель використовуються при якісній оцінці земель, наданні земельних ділянок в оренду, розпаюванні земельних ділянок, розрахунках внесення добрив, хімічних меліорантів і засобів захисту рослин для вирощування високого, запрограмованого урожаю сільськогосподарських культур, розробці проектів землеустрою, що забезпечують еколого - економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь, постанови КМУ від 22 листопада 2017 року № 890 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Одним із основних факторів контролю за використанням земель є система моніторингу ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення, яка проводиться з метою своєчасного виявлення змін стану ґрунтів, їх оцінки, відвернення наслідків негативних процесів, розроблення науково обґрунтованих систем землеробства і агротехнологій.

Моніторинг ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення здійснюється зокрема шляхом агрохімічної паспортизації земельних ділянок з наданням даних у вигляді агрохімічного паспорту, у якому зазначають початкові й поточні дані про рівні поживних речовин у ґрунтах і рівні їх забруднення.

 

Паспортизація земель сільськогосподарського призначення може використовуватися в процесі регулювання правових основ земельних відносин.

 

Підсумковим результатом даної роботи є видача агрохімічних паспортів на кожну окремо оброблювану ділянку, що друкуються на персоніфікованих бланках суворої звітності.

 

Сільськогосподарські підприємства, які не проводять агрохімічну паспортизацію земель у визначені терміни, порушують законодавство України в питаннях охорони земель та збереження родючості ґрунтів.

Відповідно до плану, проведення агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення в області, затвердженого розпорядженням облдержадміністрації від 14.10.2014 року № 398, проведення такої паспортизації планується у Звенигородському та Уманському районах.

Просимо зацікавлених осіб – власників та користувачів земель сільськогосподарського призначення вжити заходів щодо проведення агрохімічної паспортизації використовуваних земель.

Черкаська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» (Черкаська філія ДУ «Держгрунтохорона») адреса: вул. Докучаєва,15,

с. Холоднянське, Черкаського району, тел. (047-33) 2-10-46, контактна особа Мележко Юрій Васильович (моб. 097-832-55-12).

 

Підготував відділ земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь