Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації щодо недопущення грипу птиці

Дата: 29.11.2022 09:19
Кількість переглядів: 122

За інформацією Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області, у світі спостерігається погіршення епізоотичної ситуації щодо грипу птиці.

       Зокрема з вересня по листопад 2022 року в країнах Європи зареєстровано 763 спалахи високопатогенного грипу птиці у 23 країнах, у т.ч. що межують з Україною (Угорщина –13, Польща – 1, Молдова – 1), враховуючи шляхи міграції цільових видів дикої перелітної птиці, військові дії, які можуть впливати на розширення зони високого ризику виникнення грипу птиці, значну концентрацію поголів'я птиці, існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птиці в Україні з I декади грудня 2022 року по III декаду лютого 2023 року.

          Для мінімізації ризиків поширення грипу птиці на території громади, рекомендуємо населенню дотримуватись:

- безвигульного утримання птиці;

- тримання домашньої птиці в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею;

- завезення нової птиці тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів;

- забезпечення належних санітарних умов утримання домашньої птиці (регулярне чищення приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією);

- здійснення догляду за птицею тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити;

- використання лише якісних та безпечних кормів для птиці, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо);

- пропарювання, запарювання кормів перед початком згодовування;

- якомога меншого забруднювання навколишнього середовища кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою при забої та обробці птиці;

- на вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації;

- дотримання правил особистої безпеки та гігієни:

  • після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
  • яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин;
  • при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком;

     Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях негайно повідомляти ветеринарну службу.

Підготував відділ земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь