Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всеукраїнський місячник бібліотек

Дата: 11.11.2022 16:09
Кількість переглядів: 271

Фото без описуВсеукраїнський місячник бібліотек

 

  З 1 по 31 жовтня 2022 року в закладах загальної середньої освіти Ладижинської сільської ради пройшов Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек.

З  непохитною вірою в перемогу України та усвідомлення руйнівних наслідків війни щорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек відбувся під гаслом «В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи». Бібліотекарі закладів загальної середньої освіти взяли активну участь у його проведенні.

У своїй роботі всі вони керувалися методичними рекомендаціями Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» спільно з Державною науково-педагогічною бібліотекою України   ім. В.О. Сухомлинського.

Читацький актив та бібліотекарі закладів загальної середньої освіти  проводили бібліотечні онлайн уроки в молодших класах, після проведення яких діти стали краще орієнтуватися у великому океані книжкового світу. 

В Ладижинському ліцеї було організовано виставку творчих робіт учнів «Малюнки героїв з прочитаних книг»; Малюнки плакатів стінгазет «Бібліотека майбутнього», «Мозаїка творчих ідей». Діяли книжкові викладки «Великий педагог, великий добротворець», «Від книжки до творчості», «Моя країна – Україна», «Кольори ювілейних казок», «Творили і творимо для вас» (виставка письменників Черкащини).

Ратушна Світлана, бібліотекар Ладижинського ліцею, спільно з активом читачів провела такі бібліотечні уроки:

  • Бесіда „Криниця людської мудрості” (4-Б кл.);
  • Літературна подорож „Казковий світ  Василя Сухомлинського” (4-А кл.);
  • Інформаційний вісник „Твій помічник – бібліографія” (10-Б, 11-Б класи).

З учнями початкових класів вона проводить велику роботу щодо виховання культури читання учнів-читачів. Різноманітна діяльність педколективу і бібліотекаря була спрямована на виховання в учнів бережливого ставлення до підручника і книги взагалі. В наслідку цієї діяльності все більше учнів прилучається до літератури, вчаться берегти книгу, поважати працю тих, хто її створює.

           Сьогодні Ладижинський ліцей неможливо уявити без сучасного інформаційного простору, який створюється за допомогою бібліотечного комплексу. Бібліотекар навчає читачів користуватися джерелами інформації, орієнтуватися у підборі літератури з певної теми.

          Світлана Сидорівна - постійний гість в класах, де проводять масові заходи по улюблених творах українських поетів. Ліцей і бібліотека виступають як однодумці щодо творчого читацького розвитку учнів. Ось чому так важливо бібліотекарю разом із педколективом прилучати учнів до вдумливого читання книги, виховувати в них потребу поповнювати свої знання, поширювати свій кругозір. Багато нового учні дізналися під час таких заходів, які були проведені в розрізі місячника шкільної бібліотеки: бібліоподорож «Мандрівка книжковим містом»; конкурс на краще гасло та логотип до Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек; літературна гра (онлайн) «Мій улюблений літературний герой». Проведено акції  «Подаруй бібліотеці нову дитячу книгу», «Підручники для дітей переселенців». День відкритих дверей для батьків учнів ліцею. Відзначено найактивніших учнів ліцею, які брали участь у місячнику: учень 5-В класу Сучак Денис, учні 6-А класу Михайловин Володимир та Ніженська Серафима, учениця 8-Б класу Сучак Марія,  всі учні 11-Б класу.

В Колодистенській гімназії бібліотекарем Голубєвою Світланою протягом місячника проводилися: бесіди, вікторини, ігри, книжкові викладки літератури, конкурси малюнків і закладок до книг.

Світлана Вікторівна створює такі умови, щоб після відвідання бібліотеки, дитина захотіла приходити постійно. Вона завжди дотримується думки, що шкільним бібліотекарям, дуже важливо не втратити читача у початкових класах. Отож, плануючи та організовуючи свою роботу, старається  якомога більше уваги приділяти їм. Тому, з учнями 1-го класу вона провела патріотичний урок на тему «Це моя Україна». Юні здобувачі освіти із захопленням розказували, що для них Україна, рідний дім, рідна мова, рідна земля.

Бібліотекар Шаринської  гімназії,  Запорожець Оксана Вікторівна,  в  рамках  місячника  організувала та проводила різні  заходи. Щоденно з учнями вчителі  на першому  уроці  проводили  ранкові  зустрічі на  тему  «Ми з України». Діти на класних  годинах знайомилися з дивами  України,  побували в онлайн-мандрівці «Дива України  створені  людиною», переглядали відеоролики з  легендарним псом Патроном,  обговорювали  письменників  сучасності. Учні початкових класів  проводили онлайн гру-вікторину  «У дитячому  серці  живе Україна» та малювали  малюнки до  цієї  теми

Сучасну школу неможливо уявити без інформаційного простору, який створюється за допомогою бібліотечного комплексу. Бібліотека стала центром, де забезпечується доступ до різноманітної інформації

Діяти активно, оперативно й адекватно реагувати на все, що відбувається у шкільному житті  – ось основне гасло  роботи бібліотекарів закладів загальної середньої освіти Ладижинської сільської ради!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь