Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Колодисте. Моє рідне село, для мене ти єдине…

Дата: 07.09.2022 09:02
Кількість переглядів: 1604

   Село моє, для мене ти єдине 

І радує мене твоя краса.

 Село моє – частина України…

  Де б я не була, тут моя душа. 

 

 

    Село  живе... Не одну сотню літ молитвою зустрічає світанок і проводжає день. Як і багато літ тому вітає нас рідна земля щедрими кетягами калини, медотерпким запахом чорнобривців, синьою блакиттю неба і безкраїми щедрими нивами. Святе відчуття Батьківщини і рідної землі починається саме з рідного краю, свого села, своєї вулиці, своєї домівки.  Наймальовничіше та найпрекрасніше місце на всьому світі - село Колодисте. Маленька частина моєї України, моєї Батьківщини. Села, як і люди мають свої біографії. І в кожного вона своя неповторна.                                      

     Село Колодисте розташоване у самій південній частині Черкаської області, на межі трьох областей - Вінницької, Кіровоградської та Черкаської. Воно розляглося по обох берегах річки Синиці (притоки Південного Бугу) за 35 км на південний захід від районного центру і залізничної станції Умань, та за 15 км від автошляху Київ — Одеса.

   Село Колодисте дуже стародавнє, тому усні перекази про його перших поселенців до нашого часу майже не дійшли. По археологічним знахідкам, можна зробити висновок, що воно вже існувало у 18-му столітті, а його виникнення слід віднести до 15-16 століття. Також поблизу села виявлено численні знахідки періоду трипільської культури пізніших часів.

     З усних переказів, що дійшли  до наших часів відомо, що з давніх-давен через с. Колодисте проходив чумацький шлях. У центрі села був брід (нині там збудовано міст) кудою переїжджали чумаки, вони біля нього зупинялись, відпочивали, пили воду, тому  існує легенда, що саме від слова «колодязь» і пішла назва села - Колодисте.

   Село наш дім, наше коріння і доля. На сьогодні наше село вабить до себе пишнотою садів, зеленню верб, чепурними оселями з розмаїттям квітів на подвір’ях. Головним життєдайним джерелом є люди, які творять історію , невтомно працюють. Вони невпинно, від зорі до темна, орють, сіють, прополюють,  підгортають, поливають, вигодовують і Бог знає, що  роблять, щоб міста кожен день були зі свіжим хлібом, м’ясом, молоком, овочами та фруктами.

     Будь-які починання  і задуми на прийдешній рік починаються з побудови та складання плану роботи на поточний рік. Так і ми спільно з Виконавчим комітетом та депутатським корпусом запланували багато проектів по кожному селу на 2022 рік. Але лютий місяць всі плани змінив . Росія розпочала війну проти України. Підлий підступний «брат» прийшов звільняти український народ  незрозуміло від кого. Але вони не надіялись і навіть не здогадувались , що ми українці -  волелюбний, працьовитий  і дуже дружній народ та в будь-якій ситуації знаходимо вихід. Незважаючи ні на що: лихоліття, життєві складності – ми живемо, творимо, працюємо, захищаємо нашу неньку Україну з 2014 року і по сьогоднішній день. У серцях односельчан навічно збережуться імена захисників. Адже хто не пам’ятає свого минулого, не гідний свого майбутнього.

   В селі Колодисте станом на 01.01.2022 року зареєстровано 1326 осіб. Кількість дітей :

0- 6  років – 44 особи;

7-18 років -155 осіб;

Старше 60 років – 379 осіб;

Працездатне населення - 748 чоловік.

Учасників АТО – 5 осіб.

Багатодітних сімей – 12, в них 43 дітей.

Народилося станом на 01.09.2022 року -  1 дитина,

Померло - 17 осіб.

 26 осіб похилого віку обслуговують три соціальних працівники.

     В селі працює гімназія , дошкільний заклад освіти, амбулаторія  загальної практики сімейної медицини, поштове відділення, аптека, сім закладів торгівлі. На території сила є православна церква. Дозвілля діти проводять у Будинку культури, а духовне збагачення отримують у бібліотеці під керівництвом досвідчених фахівців.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    В 2022 році спільно з керівниками підприємств, організацій, установ було продовжено роботу по благоустрою населеного пункту. А саме:

  • у зимовий період проводилася розчистка доріг технікою ПРаТ «Укрзерноімпекс», ТОВ «СТЕП-2000», ФГ «Хорста»;
  • проведено заміну ламп вуличного освітлення по всій території села та одного пускателя автомата;
  •  завдяки тісній співпраці з директором  Уманських енергомереж  Ченчиком С.Ю   проведено заміну  ТП – 238 по вул. Гагаріна і заміна автомату по вул. Заводській;
  • випилювались аварійні дерева по вул. Заводській (дрова передані в ДЗО  «Берізка»);
  • проводився поточний ремонт водогону, замінили 300 м. труби по вул. Набережній;
  • проведено ремонт гойдалки на дитячому майданчику біля Будинку культури;
  • зроблено майданчик для гри в волейбол;
  • в Колодистенській гімназії та ДЗО «Берізка» проведено ремонт укриттів;
  • побілено дерева біля БК та паркану коло кладовища;
  • виконаний косметичний ремонт пам’ятника  Т.Г.Шевченка та Братської могили;
  • постійно проводилось  скошування бур’янів, розчищення від кущів та  чагарників території парків, кладовищ та узбіччя  доріг;
  • обкошується стадіон;
  • надавали тимчасовий прихисток  ВПО з с. Кочержинці, с. Ягубець, с. Паланка, с. Полянецьке і ВПО,  які були проїздом з м. Харків на початку воєнних дій;
  • на території села  було зареєстровано 176 ВПО станом на 14.04.2022 р.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висловлюю подяку за підтримання належного санітарного  стану всім працівникам підприємств та установ с. Колодисте. Дуже вдячна працівникам по благоустрою Паламарчук І.А. та Тарнавській О.І. за віддану працю по благоустрою села. Також хотілося відзначити техпрацівників Колодистенської гімназії: Брижату А.А., Савченко Г.Л., Полову Р.А., Клімову О.Л., Колібабчук О.В., Карпухова В.М., які виявили бажання  вийти з простою і допомогли вирубати парослі на старому кладовищі. Хотілось би, щоб прибирання на кладовищі жителями села проводилось постійно, а не тільки перед Провідною неділею.

     Хочу щиро подякувати керівникам підприємств, які здійснюють свою трудову діяльність на території села, за вклад в соціально-економічний розвиток села і надання всебічної допомоги в такий складний час. А саме:

Подвальниковій О.А. (ПрАТ  «Укрзерноімпекс») за надання допомоги :  30 л. дизпалива, розчистка снігу по вулицях, встановлення та зняття блоків для блокпостів, обкошування бур’янів , привезення дверей з с. Ладижинка, побілка укриття ДЗО «Берізка», виділено кошти  ДЗО на придбання біотуалету та бетону для ремонту укриття  в сумі 10000 грн.;

Кондратюку О.М. (ТОВ «СТЕП –2000») за надання допомоги: розчистка снігу по вулицях, 3 л. гербіциду, 5000 грн. для придбання електричних конвекторів, 5000 грн. на благоустрій;

Прудиусу О.Г. (АПК «Насташка») за надану допомогу: закупили необхідних матеріалів на суму 2000 грн. для ДЗО«Берізка», надали металеві двері , кутники для укріплення дверей, доставили клеючу суміш з м. Умані для Колодистенської  гімназії;

Реміняці  Л.В. (ФГ «Селяночка»)  за надану допомогу: 3500 грн. для придбання бетону для ремонту укриття  в ДЗО;

Музиці В.М. («МВМ Умань») за надану допомогу: трактор для підняття 6 шт. бетонних секцій паркану на кладовищі і бетонної плити біля гімназії, машину для підсипки ями по вул. Набережній після ремонту водомережі, техніку для вивезення сміття з території ДЗО, 1000 грн. на придбання машини на передову,  12л. олії на ярмарку, 1т. піску для гімназії;

Полякову І.О. (ФГ «Поляков») за надану допомогу в сумі 1000 грн. для придбання фарбувальних матеріалів для ДЗО «Берізка»;

Хорохоньку С.В. (ФГ «Хорста») за надану допомогу: 5000грн. для придбання бетону для ремонту укриття в ДЗО, трактор для викошування бур’янів на території стадіону, узбіччя доріг.

Депутату Мельнику О.В. за надану 1т. піску;

Данилюку Анатолію Володимировичу за надані гімназії кошти в сумі 2400 грн. для придбання матеріалів.

Ліснику  Кобцю Віталію Леонідовичу за надані дрова в кількості 6 кв. м. для опалювання приміщення гімназії під час проживання ВПО.

    Особлива подяка жителям с. Колодисте Коваленку Анатолію Володимировичу і Чорноволу Геннадію Володимировичу за безвідмовну допомогу автотранспортних послуг.

    Всім керівникам закладів торгівлі дякую за надані товари для наших захисників (чай, кофе, крупи, печиво). Щира подяка колективам Колодистенської  гімназії і закладу дошкільної освіти за випічку смаколиків для наших захисників.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Людська доброта – символ моєї Батьківщини. Милосердя, співчуття, любов до ближнього, бажання допомогти притаманні кожному жителю нашого села. Тому майже кожне житель долучився до збору продуктів харчування, ковдр, подушок, постільної білизни для ВПО, збору коштів на закупку обладнання, автотранспорту, всіх необхідних матеріалів для наших захисників. Низький уклін і щира  подяка всім небайдужим . Загальна сума зібраних коштів в старостаті – 43430 грн.

     Я хочу подякувати сільському голові, працівникам сільської ради, депутатам та всім, хто підтримує нас,хто дає поради і хто допомагає і словом і ділом, тим, хто нас не просто критикує, а вносить пропозиції з покращення життя громади, тим хто робить наше село кращим.

     І на кінець хочу сказати: «Пам’ятаймо, що доля рідного села, його майбутнє, залежить в першу чергу від нашої газдовитості, від нашої активності в проведенні змін в своєму селі. Пам’ятаймо, що разом ми сила,а в згуртованій роботі можна творити чудеса».

З повагою, Наталія Пишна

 

Підготував Колодистенський старостинський округ                   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь