Ладижинська сільська рада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рижавка. Моє рідне село, для мене ти єдине…

Дата: 02.09.2022 11:24
Кількість переглядів: 1509

Фото без опису

Моє село…

маленька крапелька величної держави –

моє село, багато є таких!

Зазнало лиха, бідувань і слави

Воно живе і вічно буде жить!

 

       

 

 

    Свіже повітря, прохолодна джерельна водиця, п'янкий аромат цвіту, запашні мальви та ромашки, спів пташок – все це асоціюється лише з одним словом – село.

   В історії нашого села віддзеркалюється історія всієї Батьківщини, всього українського народу. Одне село, таке, як Рижавка, це лише невеличка піщинка у великому морі сіл і міст України. Але разом вони одне ціле, одна велика історія, одна велика родина, а ім'я їй – Україна. Кожна людина, яка поважає себе та інших людей, повинна знати, цінувати і примножувати історію рідного краю, духовні та матеріальні здобутки його людей, бути не байдужою до долі рідної землі.

Фото без опису

    Село Рижавка розташоване в південно - західній частині Уманського району за 25 км на південний захід від районного центру Умань.

     Ще з давніх часів на місці сучасної Рижавки і далеко навкруги були суцільні ліси. Пізніше почали виникати населені пункти, між якими зав'язувалися торговельні відносини, торговельний шлях проходив через сучасну Рижавку. Купців, що перевозили свої товари, підстерігали люди, які займалися розбоєм, шукаючи легкої наживи. Ці люди переховувалися на території сучасного села, тому що тут були непроникні хащі і сприятливі умови: прісна вода, родючий грунт. І тому це місце, де часто загрожувала небезпека купцям чи іншим проїжджим було названо Різавкою. Пізніше жителі вирішили, що ця назва Різавка принижує гідність миролюбних людей і вони почали вимагати зміни назви села. Пани і влада села дали дозвіл, і тоді було змінено Різавка на Рижавку. Назва була дана ще за зовнішніми прикметами старого жителя Різавки, який був рижий і жив у центрі села, біля відгони ( сучасна територія села над ставком – на західному березі, що має форму підкови).

          Такі народні перекази існують про виникнення с.Рижавка.

       Місцевість села густо порізана долинами, ярами, балками. Між двома рядами розлогих верб тихо тече річка Ятрань, що несе свої сріблясті води з невеликого джерела в балці.

       Колись давно, коли на наші землі нападали турки й татари, жила в селі дівчина на ім'я Ятрана. Вона була дуже гарна і розумна. Усі її в селі любили й поважали. Одного разу на село напали татари, старих і малих жорстоко вбили, а молодих забрали в полон. За Ятраною гналися з арканами два татарина, вона бігла до річки, хотіла втопитися, щоб не стати полонянкою. Дівчина стрибнула у воду і втопилася, а за нею й татари. Річка, яка протікає через село не мала ніякої назви і тому на честь цієї дівчини і названо її Ятранню, а два місточки, які є в нашому селі, то два татарини.

       Прикрасою нашого села є церква – наш храм, наша святиня.Перша Покровська церква в селі була дерев'яна. Коли її збудували невідомо. За століття  свого існування дана будівля стала старою і тісною, тому замість неї і на її місці в 1851-1854 роках була збудована нова кам'яна споруда, яку так само освятили в честь Покрови Пресвятої Богоматері. У даний час настоятелем нашої церкви є протоієрей Сергій Кривчун. Церква у Рижавці та її територія можуть слугувати прикладом охайності та порядку і для інших сіл.

      У нашому селі є також школа, сільська рада ( віднедавна Рижавський старостинський округ), Будинок культури, фельдшерсько-акушерський пункт, міжшкільний навчально-виробничий комбінат (в даний час технологічний центр Ладижинського ліцею), Будинок для престарілих, у якому живуть люди похилого віку з цілого району.

      У 1967 році був поставлений обеліск Слави односельцям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни, Братська могила, яка знаходиться на території комбінату. Великою подією ознаменувався день встановлення пам'ятного знака жертвам Голодомору і репресій в населеному пункті, і в 1990 році відбулося урочисте відкриття, участь у якому взяли учні середньої школи та жителі села. Пам'ятник нагадує сучасним і майбутнім поколінням села про страшне народне лихо.

     Село Рижавка пишається своїми уродженцями: Герой Радянського Союзу Литвинюк Федір Григорович (1910-1944), Герой Соціалістичної Праці Бондарук Іван Федорович (1918-1990), інвалід Великої Вітчизняної війни, учасник партизанського руху Печаліна Єва Онуфріївна (1922 – 2015), яка нагороджена багатьма орденами і медалями.

      В 2006 році в село прийшов інвестор і було утворено Уманську філію ЗАТ НВП « Райз-Агро», які заключили договори із жителями села та орендують у них земельні паї, понад 200 га Рижавських земель використовує Агрофірма  «Ліга», 325 га –ТОВ «ТЕРРА-2014», 210 часток (паїв) обробляється одноосібно.

       Неоминуло жителів села й Антитерористична операція, яка триває з 2014 року

і по цей день в Україні.

Серед жителів села учасниками АТО по Рижавському старостинському округу стали:

      Реверук Сергій Юрійович – 02.08.1986

      Рижук Сергій Володимирович – 01.07.1986

      Кузьменко Владислав Миколайович – 22.05.1995

      Дорогань Ростислав Юрійович – 06.12.1996

      Дорогань Андрій Юрійович – 27.11.1998

      Піскорський Тарас Михайлович – 28.05.1975

     Моє село… Це частина моєї рідної Вітчизни, покровителька батьківського роду, моя відрада і моя надія, мої сподівання і звертання. Село добрих і працьовитих людей, які прагнуть зробити своє село, свою маленьку батьківщину гарною, зручною для життя та впорядкованою. Кожен житель дбає про порядок не тільки на своєму подвір'ї, а й поза межами його.

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

   У народі кажуть: «Творіть добро, і вам воздасться». Саме за таким принципом діють наші спонсори.

   Значний внесок в соціально-економічний та культурний розвиток села, на сьогоднішній день, роблять ТОВ"ТЕРРА-2014" в особі керівника депутата сільської ради Харишука А.В., ФГ « Рижавка-Агро» - Платмір Г.В., ТОВ «Поділля Агропродукт»  в особі директора Кривоноса С.П. Неабияку допомогу селу надають фермери та підприємці, вихідці із села такі як: Костенко Ю.В., Концевий В.Л., Зброй В.П., Подолян М.І., Шаповал Б.С.

   З 24 лютого 2022 року  життя наших людей змінилося. На нашу рідну Україну напав страшний ворог. Брудний чобіт москаля топче нашу святу землю. До нашого села приїздять сім'ї з потерпілих від війни областей, так звані ВПО. Та небайдужість наших людей допомогла усім їм протриматись  у нелегкий час. Кожен житель села допомагає чим може: хтось надав прихисток, хтось допоміг продуктами харчування, хтось  підтримав морально.

    Наші жителі села ще надавали відчутну допомогу нашим воїнам-захисникам.  Як приємно жити і працювати з тими людьми, які відгукуються щирістю і доброзичливістю  на всі проблеми сьогодення. Тож велика подяка всім жителям села за фінансову підтримку, яку вони надають для наших захисників у придбанні військової амуніції та продуктів харчування.

       Рижавський старостинський округ висловлює щирі слова подяки Подоляну М.І., який надав для ЗСУ 10 тис.грн., Харишуку А.В.- допомога на суму 38 тис.грн., Платміру Г.В. - надав автомобіль і допомагав придбати цигарки для солдат, всім спонсорам, волонтерам і благодійним фірмам, які не стоять осторонь і подають руку допомоги нашим захисникам, це таким як: Ситнику Олегу Петровичу, Шаповалу Богдану Сергійовичу, Чолинцю Богдану Михайловичу.

      В даний час село живе та просувається впевненими кроками вперед. В селі проведено вуличне освітлення, проводиться поточний ремонт сільських доріг, проведено ремонт сільської ради, щороку надається фінансова допомога Рижавському ліцею, сільському ФАПу, багато роботи зроблено і робиться на сільському кладовищі, де проведено ремонт каплиці, майже всі сільські будинки та установи підведені до мережі Інтернет.

Щороку село впорядковується. Збільшується мережа підведення водопостачання до будинків. Діє щоденне автобусне сполучення з районним центром. Пільгові категорії населення мають безкоштовний проїзд.

      На даний час в селі проживає 728 осіб. Цьогоріч у перший клас пішло  дев'ятеро дітей, дошкільна група налічує 25 діток, неповнолітніх до 18 років налічується 133

особи.

      Наше майбутнє за молоддю…Сучасне молоде покоління має нелегке завдання. Це люди, народжені в незалежній країні, вони протистоять старій системі і нелегку мають місію: будувати нову країну, своїм прикладом давати зразок для наслідування наступним юним поколінням. Ті, що сьогодні сидять за партами, через 10-20 років будуть нашими міністрами, політиками, медиками, а отже, від їхніх прагнень, мрій, здатності втілювати в життя свої задуми залежить добробут нашої країни.

    … То ж українська молодь понад усе цінує свободу, прагне нових знань і готова сама творити зміни в країні.

    Рижавський старостинський округ щиро вдячний за підтримку всім жителям села, нашим спонсорам, підприємцям, волонтерам, фермерам села, які надавали та надають допомогу нашим захисникам.

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

  

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготував Рижавський старостинський округ

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь