Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запобігання та протидія домашнього насильства

Дата: 23.08.2022 11:32
Кількість переглядів: 240

Фото без описуЗапобігання та протидія домашнього насильства

    Домашнє насильство – дії, характерні для фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються між родичами або подружжям чи між іншими людьми, які спільно проживають, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою

      Побиття чоловіком дружини чи психологічні приниження будь-кого з членів родини досі часто вважають «сміттям, яке не варто виносити з дому», і якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер розширюється коло осіб. До нього тепер відносять колишнього чоловіка/дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширене коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.

    Зазвичай люди, які зазнають домашнього насильства, не розуміють, що зіткнулись із ним. У суспільстві існує думка, що насильством слід вважати лише фізичні вияви агресії.

 Проте експерти говорять про його наступні різновиди:

 Психологічне насильство може проявлятись у тому, що людина принижує та маніпулює вами, зневажає та ігнорує ваші бажання, думки, почуття. До цього виду насилля також відносять переслідування, постійний контроль з боку кривдника, погрози. Якщо вас ігнорують чи дискримінують через ваші переконання, віросповідання, національну, расову належність чи походження, шантажують – все це є одним із проявів психологічного насильства.

Економічне насильство – форма домашнього насильства, де вас обмежують у доступі до ваших грошей чи забороняють використовувати кошти так, як ви бажаєте. До нього також слід віднести пошкодження вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва та шантажування.        

 

Сексуальне насильство це - якщо вас ґвалтують або примушують до небажаних сексуальних контактів.. Примус до сексу з іншими людьми, збочених форм сексуальних стосунків, до роботи у порно індустрії чи секс-бізнесі, до вагітності чи аборту також вважаються виявом сексуального насильства.

Фото без описуФізичне насильство проявляється в побиттях, обмеженні вашої свободи, коли вас не випускають із власного дому або, навпаки, не впускають туди. Насильством слід вважати змушення до вживання алкоголю чи наркотиків. Погрози вбити чи навмисно створити ситуацію, яка може загрожувати вашому життю та безпеці, примусове переміщення в межах держави або за кордон, позбавлення їжі, сну чи відпочинку експерти також називають виявами домашнього насильства.

       Пам’ятайте, що не слід чекати поки словесні погрози переростуть у фізичне насильство. Ви можете убезпечити себе ще до фізичних проявів та розпізнати агресора.

      Сигналом для вас можуть слугувати:

 

  • спроби задушити вас,
  • вчинення невдалих спроб суїциду (як один з різновидів маніпуляції),
  • вбивство домашніх тварин,
  • насильство щодо дітей.

 

       Також слід бути обережними з тими, хто мав досвід застосування зброї проти інших та наразі має доступ до будь-якого виду зброї, а також з тими, хто ґвалтував когось або має потребу завдавати біль та ображати інших. Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння, пам’ятайте,

що найголовніше правило  –    НЕ МОВЧАТИ!

      Розкажіть друзям, знайомим, сусідам або родичам про такі факти. Попередьте їх про можливу небезпеку та попросіть звернутися до поліції в разі необхідності. Тримайте постійний контакт із довіреною особою, щоб вона знала, чи все у вас гаразд.      

     Куди звернутися, якщо ви зіткнулися з явищем домашнього насильства особисто або стали свідком домашнього насильства:

  • Спеціальна лінія поліції – «102» ;
  • Національна   “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 

0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних) або 116 123 (безкоштовно з мобільних) ;

  • Служба у справах дітей Ладижинської сільської ради 0631495126 ;
  • КЗ  «Центр надання соціальних послуг Ладижинської сільської ради»  –   0631495126 ;
  • Відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я  Ладижинської сільської ради 0675782923 .

Підготувала: Служба у справах дітей Ладижинської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь