Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ – ЗЛОЧИН ПРОТИ ПРИРОДИ!

Дата: 16.04.2020 09:03
Кількість переглядів: 819

          

    Фото без описуЛадижинська сільська рада звертається до жителів громади з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, запобігати та не допускати випадків спалювання сухої трави та залишків рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, які можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю. 

         Суха торішня трава - не сміття, а неоціненне живлення, житловий будинок, притулок, умови для життя, створені самою природою.

         В дикій природі усе передбачено так, щоб трава, кущі росли після зими самі, без пожеж. У нашому кліматі трава перегниває за зиму і не є перешкодою для молодої порості, а з часом перегнивають і гілки. Окрім цього, гілки в траві - прекрасне місце для гніздових птахів.

         Під час випалювань вже починає рости трава, квіти. Кущі починають свій активний вегетативний період - тобто ростуть, хоча неозброєним оком цього і не видно. Таким чином, весняні випалювання шкодять траві й кущам. Після випалювань виживає і першою пускається в ріст, заглушаючи ослаблену і майже занапащену іншу флору, найгрубіша, найневибагливіша трава і бур’ян.

         Скрізь, де пройшов вогонь, не буде колишнього різнотрав’я. Територію, що звільнилася, захоплять бур’яни. При випалюванні трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження його родючості; знищуються багато комах, їх личинки, лялечки; горять кладки і місця гніздових птахів. Крім того: їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. Особливо чутливі до нього алергіки та астматики. До того ж в сухій траві часто таїться сміття, небезпечне для спалювання, - пластикові пляшки, пакети. Відбувається забруднення повітря важкими металами.

        Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності, так, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Спалювання трави аж ніяк не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються різні види тварин. Часто спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків.

       За період з січня по квітень 2020 року Ладижинською місцевою пожежною командою здійснено гасіння 13 пожеж на території об’єднаної територіальної громади, 10 з яких виникло через підпал трави та очерету і лише 3 виїзди здійснено на гасіння будинків.

       Нагадуємо, що відповідно до ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» та ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» випалювання сухої природної рослинності без відповідних дозволів забороняється.

        Фото без опису Крім того,  статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

      13 квітня 2020 року, на позачерговому засіданні Верховна рада посилила відповідальність за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя, ухваливши законопроєкт №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження навколишнього середовища (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря й знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)».

     Відповідно до даного законопроєкту, за вказані порушення на громадян будуть накладатись штрафи в розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в перерахунку на грошові суми  - від 3060 грн  до 6120 грн  і на посадових осіб - від 900 до 1260  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно - від 15300 грн до 21420 грн).

 Тому, в черговий раз, наполегливо просимо:

- не випалювати суху траву та рослинні залишки, адже сухостій можна компостувати та згодом використовувати, як природне добриво для підживлення дерев та кущів, а на великих земельних ділянках рослинні залишки можна переорати;

- не палити та не кидати у лісопаркових зонах непогашені сірники, недопалки;

- не спалювати у лісових насадженнях та комишах, розташованих на території села сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо, у випадку виникнення загорянь забезпечити їх негайне гасіння;

- не залишати на сільськогосподарських угіддях обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо.

- повідомляти про випадки порушень чинного законодавства Вашими сусідами, адже сплачені ними штрафи будуть зараховані до місцевого бюджету та використані на благоустрій населених пунктів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь