Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ТА УТИЛІЗАЦІЇ МАСОК

Дата: 13.04.2020 16:16
Кількість переглядів: 1608

 

Шановні жителі Ладижинської громади!

        Як ви знаєте, уряд посилив обмеження карантину та заборонив українцям перебувати у громадських місцях без захисних масок. Людей можуть просто не пускати до магазинів, або ж поліція може їх оштрафувати. Мінімальний штраф, передбачений статтею 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення становить 17 000 грн.

       Саме сьогодні хочеться розповісти чи захистять маски від коронавірусу, які вони бувають, як їх вибрати та правильно носити.

        Усім нам справді потрібно носити маски?

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), здоровим людям не потрібно носити маски, адже самі по собі вони не захищають від коронавірусу. Якщо у вас нежить, кашель, підвищена температура, ви маєте симптоми коронавірусу або контактуєте з такою людиною, тоді вам необхідно носити маску.

       Тоді для чого зобов’язувати людей їх носити?

Захворіти на Covid-19 можна, якщо вірус потрапить на слизову оболонку (очі, ніс, рот). Вірус може бути на вашій руці після рукостискання з людиною, яка його уже має, чи якщо ви торкались до предметів у громадських місцях. Сам по собі вірус на шкірі не є небезпечний, поки ви не торкатиметесь очей, носа, чи рота і він не потрапить на слизову оболонку. Тому людей закликають часто мити руки та, виходячи на вулицю, одягати одноразові рукавиці.

      Коли хвора людина кашляє чи чхає, каплі слизу розповсюджуються на відстань близько 1,5 м і залишаються у повітрі кілька хвилин. Тому треба дотримуватись дистанції і носити маски, особливо якщо важко уникнути тісного контакту з людьми.

   Наразі в Україні зростає кількість підтверджених випадків інфікування коронавірусом. Влада закликає людей за можливості не виходити з дому, часто мити руки, а на вулиці дотримуватись дистанції та одягати маски (вони також захищатимуть обличчя від зайвих доторків руками). Це варто робити, щоб зменшити ризик інфікування, оскільки ви не знаєте чи люди, з якими ви контактуватимете, є здоровими. Часто люди самі не підозрюють, що є інфікованими.

       Які бувають маски?

       Одноразові та багаторазові. У аптеках зазвичай можна придбати звичайні одноразові медичні маски, які потрібно змінювати кожні дві-чотири години. Респіратори бувають одноразовими або ж багаторазовими. На відмінну від звичайних масок, респіратори щільніше прилягають до обличчя та відповідно краще захищають. Зараз їх знайти складніше, але можна замовити, наприклад, через інтернет.

        Обираючи респіратор варто звертати увагу на клас захисту. Загалом їх є три: FFP1 (найменш ефективні), FFP2 (середній рівень захисту) та FFP3 (найвищий рівень захисту). Міністерство охорони здоров’я рекомендує використовувати респіратори класу FFP2 або FFP3 при контакті з людьми, які можуть бути інфіковані коронавірусом.

       Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко наголошує, що респіратори із клапанами видиху захищають тільки людину, яка носить такий респіратор. За його словами, через клапан виходить повітря, що може мати збудник інфекційної хвороби.

       Саме тому, щоб зменшити ризик інфікуватись коронавірусом, усі мають носити маски чи респіратори.

      Якщо я виперу медичну маску, її можна бути вдруге одягнути?

      Одягнути можна, але вона уже не буде ефективною. Одноразові маски можна носити не більше чотирьох годин, потім їх потрібно змінювати. Також важливо їх правильно одягати та носити.

       А як правильно одягати та носити медичну маску?

Перед тим, як одягати маску, потрібно добре помити чи продезінфікувати руки антисептиком. Маска має прикривати ніс та рот людини, щільно прилягаючи до обличчя (зверху маски є металева смужка, яку варто зафіксувати на носі).

Рекомендації щодо використання масок 

      Під час носіння не треба торкатись обличчя руками, а якщо вам треба її поправити, то руки потрібно ще раз продезінфікувати. Маску потрібно змінювати, якщо вона стала вологою. Знімати маску з обличчя потрібно за резинки, не торкайтесь її основної частини.

     Після використання її потрібно викинути у смітник та добре помити руки.

      Зараз модні текстильні маски, вони ефективні?

     Маски з тканини захищають від пилу, але від вірусу вони вас не захистять. Проте одягаючи таку маску, ви будете менше торкатись руками свого обличчя.

       Я не хочу одягати маску. Що буде?

       Кабінет Міністрів посилив карантинні заходи в Україні та з понеділка,   6 квітня, заборонив українцям перебувати в громадських місцях без респіраторів чи захисних масок. Йдеться про аптеки, ринки, супермаркети, парки, вулиці тощо. Тобто вас просто можуть туди не впустити, якщо ви не одягнете маску. Також вас можуть оштрафувати, як людину яка порушила умови карантину.

       Тому краще не ризикуйте, при потребі вийти з дому дотримуйтесь дистанції з людьми, мийте руки з милом, а у людних місцях одягайте маску.

 

 

З повагою, сільський голова Сергій Цоколенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь