Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО УВАГИ СІЛЬГОСПТОВАРОВИРОБНИКІВ ТА ПАСІЧНИКІВ!

Дата: 12.03.2020 09:39
Кількість переглядів: 835

      Фото без опису

      З початком весняно - польових робіт сільгосптоваровиробники широко застосовують отрутохімікати для обробки посівів. Тому. з метою забезпечення проведення організаційно-технологічних заходів щодо недопущення отруєння та масової загибелі бджіл внаслідок застосування пестицидів відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема Закону України «Про бджільництво» та «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» Ладижинська сільська рада повідомляє:

       Відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки, яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

      Відповідно до пункту 7 «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» власників пасік оповіщають за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл.

      Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх вдень у похмуру, прохолодну погоду, у період відсутності льоту бджіл.

     Обробка хімічними речовинами медоносних і пилконосних культур під час їх цвітіння та масового льоту бджіл неприпустима. У разі крайньої потреби використовують найменні токсичні пестициди або біопрепарати. Обробки проводять в ранкові години за відсутності масового льоту бджіл, при цьому авіаобробки виключаються.

     Також, згідно з підпунктом 5.26 пункту 5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т.д.);

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки.

       Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами  України.

       Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки  підлягають обов'язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням  юридичної особи, яка займається  бджільництвом, сільських, селищних, міських  радах. Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір і запилення здійснюється на підставі ветеринарно - санітарних правил, згідно з якими фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь