Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Дата: 28.01.2020 14:31
Кількість переглядів: 954

      Фото без опису У зв’язку з встановленням в ПП «Хутір» с.Бугаків, Немирівського району Вінницької області захворювання на пташиний грип, просимо власників птиці, у випадку масового падежу негайно повідомити про це Ладижинську сільську раду та державну ветеринарну службу району.

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є спорідненим з вірусом грипу типу А у людей та тварин.  Інфіковані птахи поширюють вірус  через свою слину, носові секреції та послід.

 

Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Хвороба також може поширюватися з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.

Симптоми пташиного грипу птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

Симптоми пташиного грипу у людей - можуть варіювати від типових для звичайного грипу (температуру, кашель біль у горлі і мязах) до інфекції очей, пневмонії.

 Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:

  • уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
  • після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялись м'ясо птиці продезінфікувати;
  • вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;
  • яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • не купувати м'ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь