Ладижинська сільська рада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Дата: 28.01.2020 14:31
Кількість переглядів: 1002

      Фото без опису У зв’язку з встановленням в ПП «Хутір» с.Бугаків, Немирівського району Вінницької області захворювання на пташиний грип, просимо власників птиці, у випадку масового падежу негайно повідомити про це Ладижинську сільську раду та державну ветеринарну службу району.

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є спорідненим з вірусом грипу типу А у людей та тварин.  Інфіковані птахи поширюють вірус  через свою слину, носові секреції та послід.

 

Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Хвороба також може поширюватися з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.

Симптоми пташиного грипу птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

Симптоми пташиного грипу у людей - можуть варіювати від типових для звичайного грипу (температуру, кашель біль у горлі і мязах) до інфекції очей, пневмонії.

 Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:

  • уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
  • після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялись м'ясо птиці продезінфікувати;
  • вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;
  • яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • не купувати м'ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь