Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРО НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ ВИПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ!!!

Дата: 27.06.2019 10:57
Кількість переглядів: 1327

   Фото без опису                                       

 

 

    Ладижинська сільська рада звертається до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, запобігати та не допускати випадків спалювання сухої трави та залишків рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, які можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю. (Відповідно до листа Державної екологічної інспекції Центрального округу № 03/5-17/2286 від 13.06.2019 року).

     Останніми          роками спалювання сухої Фото без описутрави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо. Адже влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється понад 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

                                                 Фото без опису     

 

 

 Крім того, спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору, об’єктів господарювання, лісових насаджень та інше. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

          Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності, так, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Спалювання трави аж ніяк не сприяє підвищенню родючості грунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі грунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів, різні види тварин. Часто спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків.

                       Тому наполегливо просимо:Фото без опису

- не випалювати суху траву та рослинні залишки, адже сухостій можна компостувати та згодом використовувати, як природне добриво для підживлення дерев та кущів, а на великих земельних ділянках рослинні залишки можна переорати;

- не палити та не кидати у лісопаркових зонах непогашені сірники, недопалки;

- не спалювати у лісових насадженнях та комишах, розташованих на території села сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо, у випадку виникнення загорань забезпечити їх негайне гасіння;

- не залишати на сільськогосподарських угіддях обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо.

            Крім шкоди, що буде завдана довкіллю та здоров’ю людей, порушник нестиме відповідальність за свої дії згідно з чинним законодавством України - на громадян штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

                                                 Фото без опису         Адже, статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»- забороняється спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів. А статтею 27 Закону України «Про рослинний світ» - забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків. 

Фото без опису

         

  Відповідно до статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання:

  • стерні, луків, пасовищ;
  • ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю;
  • рослинність або її залишки та опале листя на землях сільськогосподарського призначення;
  • у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць;
  • у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах.

             Фото без описуТакож, якщо ці дії вчинено без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння, тягне за собою накладення штрафу - на громадян  від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

 

З повагою,

сільський голова                    С. ЦОКОЛЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь