Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Т О П О Н О М І К А .Походження назв вулиць та кутків в с. Рижавка

Дата: 27.04.2019 11:21
Кількість переглядів: 1135

Фото без опису Походження назв вулиць та кутків

        Гушівка - це західний куток села, його назва походить від вуличного прізвиська Гуші, яким прозивалися з сім'ї злодіїв. На цьому кутку розміщений сільський цвинтар.

         Південний куток села має кілька назв. Найдавніша - Ключка, від вуличного прізвиська Ключка, яким прозвали чоловіка. Пізніше, за часів радянської влади, тут утворився колгосп ім.Хрущова. Тепер кажуть: "Йдемо на Хрущовку".

        Північно-східний куток колись називався Кози. Тут жили жінки, з яких прозивалися кози.  За селом є яр, що має назву Козів яр. Ще кажуть Козовий яр. Ця назва,  мабуть, пішла від назви кутка Кози. У цьому районі села був колгосп  ім.Т.Г.Шевченка. Пізніше й вулиця, що веде до нього, названа - Шевченко.

       Південно-східний куток колись звався  Гопи,  від прізвиська Гопа, яким прозивали заможного діда. Пізніше тут утворився колгосп "Нове життя". Нині так називається цей куток.

      Фото без опису У центрі села є гора. Вона має назву Гукова гора. У низів'ї гори жив дід Гуков Харишук. Від його імені й пішла ця назваГукова.

Між Гушівкою і Током є вулиця, на якій жив ветеран Великої Вітчизняної війни П.Чижевський. Від його прізвища і назвали куток – Чижевського.

         Північний куток села називається Визначок, його назвали від дієслова визначати. У роки НЕПу жителям села виділяли землі для       будівництва власних будинків на полі. Але з роками люди знову переселилися до села.

            У селі існують і назви околиць. Так східна околиця має назву Трифонова (від жителя Савранського Трифона). Є ще Зайцева околиця північна і Зайцева південна.  Біля Козового яру жив Заєць Іван, а в «Новому житті» - теж Заєць Іван. Тому казали: "Від Зайця до Зайця"

            Фото без описуБіля села, у західній частині, є кілька могил,  одна з них  називається Турів Ріг, назва походить від назви звірів, колись відомих нашому краю. З рогів тура руським князям робили чаші для  вина.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь