Про підсумки моніторингу якості харчування учнів в закладах загальної середньої освіти Ладижинської СТГ
Про підсумки моніторингу якості харчування учнів в закладах загальної середньої освіти Ладижинської СТГ
Відповідно до наказу Відділу освіти, культури, молоді та спорту Ладижинської сільської ради № 6 від 26. 02.2024 року, з метою забезпечення учнів закладів загальної середньої освіти Ладижинської СТГ повноцінним, безпечним, збалансованим, якісним та різноманітним харчуванням, для покращення рівня організації харчування учнів, було проведенно моніторинг якості харчування в закладах загальної середньої освіти Ладижинської СТГ. Моніторинг проводився шляхом опитування учнів, батьків та працівників закладів загальної середньої освіти.
В опитуванні взяло участь 258 осіб. Найактивнішу участь в опитуванні взяли учні 5 – 9 класів (41,6 % респондентів), батьки учнів 1 – 4 класів (29,2 % респондентів), батьки учнів 5 – 11 класів (16,7 % респондентів), учителі (8,2 % респондентів), учні 10 – 11 класів (3,9 % респондентів).
В ході опитування з’ясувалося, що більшості опитаних серед перших страв найбільше подобається борщ, з других страв запіканка, картопляне пюре, тушкована риба, котлети, вермішель, каші з підливою.
Учням найбільше не подобаються страви з гороху та квасолі, а також мариновані та квашені огірки, ці страви учасники опитування найчастіше називали серед тих, які не хотіли б бачити в шкільному меню. Серед страв, які учні хотіли б бачити у меню учасники опитування найчастіше називали молочні каші, випічку, свіжі овочі (найбільше помідори та огірки) та фрукти (апельсин, банан, яблуко, мандарин).
Якість обслуговування в шкільних їдальнях, за 5 – ти бальною шкалою учасники опитування оцінили, у 4 бали (36, 9% респондентів), 5 балів (31,4 % респондентів).
Якість приготування страв у шкільних їдальнях, за 5 – ти бальною шкалою учасники опитування оцінили, у 4 бали (40, 2% респондентів), 5 балів (24 % респондентів).
Якість прибирання та миття посуду, за 5 – ти бальною шкалою учасники опитування оцінили, у 4 бали (25, 8% респондентів), 5 балів (62,3 % респондентів).
Серед пропозицій від учасників опитування найчастіше звучали наступні: вилучити зі шкільного меню страви з бобових культур, подавати гарячу їжу, подавати каші, салати та запіканку в окремому посуді, ввести в меню випічку, забезпечити наявність паперових серветок на обідніх столах, замінити меню понеділка, додати до меню молочні каші, а також кисломолочні продукти такі як йогурт, ряжанка та кефір.
Враховуючи дані отримані в ході проведення моніторингу Відділом освіти, культури, молоді та спорту Ладижинської сільської ради було видано наказ № 10 від 04. 03.2024 року «Про підсумки моніторингу якості харчування учнів в закладах загальної середньої освіти Ладижинської СТГ». Відповідно до якого було рекомендовано наступне:
- Керівникам закладів загальної середньої освіти Ладижинської сільської ради: взяти до уваги результати моніторингу та актуалізувати зусилля, щодо виправлення виявлених недоліків.
- Технологу Відділу освіти, культури, молоді та спорту Ладижинської сільської ради:
- внести корективи в меню закладів загальної середньої освіти, а саме: змінити меню понеділка;
- мінімізувати в меню закладів загальної середньої освіти кількість страв з бобових культур (квасоля, горох) шляхом їх заміни на інші білкові компоненти;
- вивести зі шкільного меню мариновані та квашені огірки;
- розглянути можливість, щодо введення випічки в шкільне меню;
- розглянути можливість, щодо введення до меню молочної каші, та кисломолочних продуктів таких, як йогурт, ряжанка та кефір.