Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! ОБЕРЕЖНО СКАЗ!

Дата: 30.08.2021 13:08
Кількість переглядів: 713

Фото без опису

Шановні жителі Ладижинської сільської територіальної громади!

 

На  Уманщині склалася несприятлива епізоотична ситуація щодо сказу тварин. Зареєстровано 9 випадків (56 %) із 16 зареєстрованих  в Черкаській області. 78 %  випадків зареєстровано у собак, як у домашніх, так і безпритульних.

По 2 випадки сказу  тварин зареєстровано  в м. Умань (кіт, собака), Жашківській ОТГ (собаки), Маніківській ОТГ (собаки), по 1 випадку – Христинівській ОТГ (собака), Ладижинській ОТГ (с. Ладижинка - кіт), Дмитрушківській ОТГ (с. Степківка - собака).

 Рішенням ДНПК Уманської міської ради від 25.08.2021 № 4 в місті введено обмежувальні заходи, визначено неблагополучну зону (вулиці: І. Багряного, 8 Березня, Кармелюка, О. Вишні, Космонавтів, Зелена) та загрозливу зону – вся територія м. Умань з прилеглими сільськогосподарськими та мисливськими угіддями, лісопарковою зоною. Ці заходи передбачають заборону ввезення та вивезення тварин, проведення масових заходів за участі тварин, щеплення тварин.

Несприятливими прогностичними факторами є:

  • перевищення щільності популяції лисиць, яка за даними Товариства мисливців та рибалок «Уманське», становить 1,9 на 1000 га при оптимальній - 0,5-1,0 на 1000 га. Червона лисиця - джерело сказу. Виявлено сказ в 17 % досліджених зразків лисиць (у 2020 - 26,0 %), у 100 % зразків собак  (у 2020 - 67,0 %), у 33 % - котів (у 2020 – 80,0 %);
  • низька питома вага  щеплених від сказу тварин,  яка в Умані становить 33,0 % (26,0 % - собак, 53,0 % - котів; по Уманському району сказ зареєстровано  у 78,0 % у собак та 22,0 % у котів) та низька мотивація власників тварин до вакцинації;
  • значна кількість безпритульних тварин  в місті  та навколишніх селах;
  • інтенсивність міграційних процесів серед безпритульних тварин;
  • реєстрація покусів людей. Станом на 01.08.2021 в м. Умань зареєстровано 94 випадків, зокрема, 22 - 23,4 % - дітей. 59,0 %  покусаний безпритульними тваринами, 26 % - домашніми тваринами, 15,0 % - домашніми не вакцинованими тваринами.    52 % потерпілих отримали антирабічне лікування.

В ОТГ колишнього Уманського району зареєстровано 53 випадки покусів в 19 населених пунктах, з них -16 випадків - 30 %  у дітей. Покусані вакцинованими тваринами становили 51,0 %, не вакцинованими – 49 %.

Зареєстровані покуси нутрією, кнурами, лисом, пацюком.

Найбільше покусаних в с. Родниківка, с. Полянецьке, с. Паланка, с. Городецьке, с. Рижавка, с. Черповоди.

Безпритульними тваринами зареєстровані покуси в с. Городниці, с. Собківка,  с. Колодисте, с. Антонівка.

Антирабічну допомогу отримали  12 осіб, з них 2 - діти.

Шановні жителі Ладижинської сільської територіальної громади! Щорічна вакцинація  тварин – запорука епізоотичного та санітарно-епідемічного благополуччя, здоров’я і життя друзів наших менших, нас  з Вами, наших дітей.

Заради життя будьте свідомими - зробіть щеплення своїм тваринам, повідомте про своє бажання по тел. 3-23-90, а також про наявність «дворових» тварин, тварин на територіях ваших підприємств, установ, організацій. Щеплення безкоштовні. Крім цього щеплення будуть проводитися по вулицях міста шляхом  подвірних обходів згідно з графіком, з яким Ви можете ознайомитися на сторінці Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини, Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області  у фейсбуці.

Щеплення проводяться щодня з 08.00 до 16.30 год за адресою: вул. Кулика, 2 (Уманська районна державна лікарня ветеринарної медицини) та у приватних ветеринарних амбулаторіях.

Сказ  - небезпечна, смертельна хвороба. Утримуйте домашніх улюбленців вдома у вольєрах або на прив’язі, уникайте їхнього контакту з безпритульними та дикими тваринами. Спостерігайте за їхнім станом. У разі виникнення підозри: при появі таких симптомів як слиновиділення, водо та світло боязливість, відмова від їжі, агресивність або навпаки в’ялість, - не намагайтеся  лікувати  самостійно, звертайтеся до ветеринарних лікарів, а при контакті з дикими  чи хворими тваринами, появі безпритульних підозрілих тварин телефонуйте в КП «Уманська муніципальна варта», відділ житлово-комунального господарства  Уманської міської ради та сільські ради.

При покусах тваринами обов’язково зверніться в приймальне відділення лікувального закладу.

Сказ!  Будьте обережні та свідомі!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь