Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам'яті та примирення

Дата: 11.05.2021 09:11
Кількість переглядів: 1625

      Щороку 8–9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги). Не щезне з пам’яті людської, не піде в забуття велика трагедія нашого народу – Друга світова війна. Неможливо забути тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для щастя інших. Воєнне лихоліття не оминуло жодної української сім’ї. 

     У закладах освіти Ладижинської сільської територіальної громади здобувачі освіти, з дотриманням карантинних умов, провели ряд заходів присвячених цим знаменним датам.

    Шаринським ліцеєм було організовано і проведено  урочистість до Дня пам’яті  та примирення і 76-річниці перемоги у Другій світовій війні.

          Колектив закладу вшанував пам’ять людей, які віддали своє життя за мир та спокій на українській землі і поклав квіти до Обеліска Слави.

        З учнями ліцею класними керівниками було проведено уроки  пам’яті: «Вічна слава героям! Ми низько вклоняємося вам», «Мужність і відвага крізь покоління», «Вони йшли на смерть за Батьківщину».

     У Колодистенському ліцеї під гаслом «1939-1945. Пам’ятаємо! Перемагаємо!» проведено заходи, присвячені Дню пам’яті  та примирення, Дню Перемоги над нацизмом в Європі.

     Першокласники  виготовили та почепили на одяг на рівні грудей стилізовану квітку червоного маку, зроблену власноруч напередодні, як європейський символ вшанування пам’яті загиблих у війнах, виготовили Голуба Миру, урочисто відвідали пам’ятник Невідомому солдату, організували виставку малюнків на тему "Ні - війні"

   Для учнів початкової школи були проведені   Уроки  звитяги «Мужність і відвага крізь покоління», на яких висвітили  події Другої світової  війни та бойовий шлях, що пройшов український народ за  воєнні роки. Учні виконали малюнки, читали та розказували вірші.

     Було проведено екскурсії до краєзнавчого музею ліцею.

      У бібліотеці закладу освіти учні переглянули презентацію «Вони йшли на смерть за Батьківщину» та ознайомилися з художньою літературою на виставці «Вклонімося великим тим рокам».

      Учні  поклали квіти  до пам’ятних місць села Колодисте.

      За ініціативи лідерів учнівського самоврядування     створено відеоролик «1939 – 1945 рр. Пам’ятаємо. Перемагаємо». Метою якого було виховувати у дітей почуття патріотизму; шанобливе відношення до історичної пам’яті свого народу; моральну культуру учнів, розвивати здатність відчувати, співпереживати. Учні розповідали про важкі часи війни,  незабутній подвиг солдат, які ціною свого життя врятували світ від фашизму.

     У Ладижинському ліцеї з 4 по 12 травня  у бібліотеці було організовано виставку до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Як багато учні знають про історію свого міста чи селища в роки Другої світової війни? А чи можуть назвати бодай декілька імен місцевих героїв, які захищали українські землі в 1939–1945 роках? Відповіді на усі ці запитання учні могли  знайти на виставці в бібліотеці.

     7 травня 2021 року в 5-Б класі було проведено урок пам’яті, під час якого діти виготовили шкільну газету до Дня перемоги «Знову ніколи». Метою заходу було ознайомити дітей з подіями Другої світової війни, формувати в учнів найбільш значущі цінності: патріотизм і розуміння значення життя як найвищої цінності; сприяти усвідомленню і засвоєнню історичних та національно-культурних традицій українського народу, вчити робити самостійні висновки, спираючись на власні знання, розвивати вміння давати розгорнуті відповіді на запитання, будувати власну зв’язну розповідь, виховувати почуття пошани до учасників війни.

     Також протягом 6-7 травня проводились зйомки відеоролику до  Дня памяті та примирення. Мета зйомки була донести глядачам, що для України ціна тієї перемоги жахлива: мільйони людських життів, зруйнована економіка. Кожен другий воїн поліг у боях, кожен другий з тих, хто залишився у живих, був поранений. І у відеоролику мова йде про цю війну, долі людей, які були обпалені нею.

     У Ятранівській філії Ладижинсього ліцею з 05.05 по 07.05.2021 учні школи відвідали  учасників бойових дій  Другої світової війни: Комайгородську Марію Василівну та Спалило Степана Миколайовича та учасників Другої світової війни Боценко Ірину Семенівну, Кучер Парасковію Семенівну, Різник Павлину Мусіївну, Черненко Галину Марківну, Черниченка Михайла Радіоновича, а також вдову, чоловік якої загинув на фронті  - Левченко Катерину Михайлівну. Під час зустрічі з цими людьми діти слухали їх спогади про Другу світову війну.

     У Рижавській філії Ладижинського ліцею 7 травня відзначали День пам’яті та примирення. Діти дошкільного підрозділу під час екскурсії до Обеліска Слави поклали квіти біля підніжжя, прослухали розповідь про події Другої світової війни. З учнями 4 класу було проведено урок-квест «Тільки пам'ять не сивіє, буде житиме в віках».

      У Текучанській філії Ладижинського ліцею з 5 по 7 травня було проведено екскурсії до сільського Обеліска Слави, під час яких діти поклали квіти біля підніжжя, а також проведені уроки мужності по класах.

      Ми повинні пам’ятати, якою страшною трагедією для українців була ця війна, та ціну, яку заплатили наші батьки й діди за звільнення України від нацистських загарбників.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь