Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2021 13:00
Кількість переглядів: 1634

       Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції та досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

       Українська поетеса Ліна Костенко влучно відмітила: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову». Знати, берегти рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

      Починаючи з 2000 року 21 лютого весь світ відзначає велике духовне свято - Міжнародний день рідної мови, також Міжнародний день материнської мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

       Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

      Саме тому з нагоди Міжнародного дня рідної мови в закладах освіти Ладижинської сільської ради Уманського району Черкаської області пройшов ряд  заходів у  підтримку Рідної мови.

        Про мову як духовний скарб нації, про те, що вона живе в наших серцях, йшла мова у Шаринському ліцеї під час таких заходів:

- виховні години у 1-9 класах на теми: «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу»;

-  мовні вікторини  з  учнями  5, 7, 8, 9 класів;

- перегляд відеоролика до Дня рідної мови;

 - написання «диктанту єдності» з учнями 9 класу.

         Педагогом-організатором та учнями Шаринського ліцею  було створено змістовний  відеоролик присвячений до Міжнародного дня рідної, який переглянула вся освітянська родина закладу.

 

 

       Протягом тижня у Ладижинському ліцеї  проходив квест «До дня рідної мови». Учням було запропоновано зробити фото з учителем української мови, скласти сенкан до слова «мова», записати п’ять компліментів рідній мові. Результати квесту  будуть оприлюднені з 22 лютого.

        Вихованці старшої групи  Ладижинського ЗДО «Зірочка» до Міжнародного Дня рідної мови підготували захід із символічною назвою: «Збережемо наш скарб – рідну мову». Під час свята дітки співали українські пісні та, танцювали українські танці, читали вірші українських поетів та слухали  прекрасні пісні про рідну мову.

        Вихованці Рижавської філії Ладижинського ліцею провели захід до Дня української мови «Моя улюблена казка», а учні 3 класу під час виховної години на тему «Міжнародний день рідної мови» ознайомилися із висловами видатних людей про нашу Рідну мову.

     Ось так цікаво та насичено пройшли святкування Дня рідної мови в закладах освіти Ладижинської сільської громади. Любіть і поважайте свою рідну мову!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь