Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЛАДИЖИНСЬКИЙ РОЗПИС

Дата: 27.10.2020 15:24
Кількість переглядів: 2029

 

   Фото без опису  Ладижинський розпис – техніка, яка була створена для розпису на гончарних виробах та надання їм витонченого, елегантного, вишуканого вигляду. В ній використовується лише два кольори – білий та чорний.

      В основі цього розпису лежать давні вірування наших пращурів – дерево життя. Основні елементи беруть свій початок з однієї крапки. Потім - розвиток, як і все у нашому житті. Характерною ознакою використання ладижинського розпису  -  рослинні візерунки. Елементи самого розпису  мілкі, найчастіше накладаються мазки різного кольору один на один, створюючи ілюзію об’ємності малюнка.

     Ладижинський розпис наноситься на гончарні вироби. При цьому (сьогодні)  користуються гуашшю  та пензлями.

      Уманщина  багата на поклади глини. З неї пращури виготовляли якісний посуд, прикрашали  фарбами, які добували з природних матеріалів – білої глини та матеріалу, який міг дати чорний колір (можливо,  перетерте обгоріле вугілля або сажа).

     Сьогодні Ладижинським розписом на гончарних виробах займається Миколайчук Інна Дмитрівна – завідувач Ладижинським народним історико-краєзнавчим музеєм. Нею була проведена дослідницька робота,  в результаті якої визначені основні елементи цього розпису та зона його побутування.  Вивчення елементу «Ладижинський розпис» розпочато на початку  2000 р. у с. Ладижинка.

     Елемент «Ладижинський розпис» передається шляхом споглядання та діяльності (участь у майстер-класах).

     На даний період популяризація елементу нематеріальної культурної спадщини  відбувається на різних рівнях – участь у конкурсах та виставках: зразки елементу нематеріальної культурної спадщини представлені в експозиції   виставкового центру «Арсенал народного мистецтва» (м. Умань), міжнародна виставка «Освіта - 2019» (м. Київ), всеукраїнський конкурс «Жива традиція – 2019». За результатами участі у конкурсі «Жива традиція - 2019» елемент нематеріальної культурної спадщини «Ладижинський розпис» є переможцем і занесений до Віртуального музею нематеріальної культурної спадщини України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь