Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА, АМБРОЗІЯ!

Дата: 30.06.2020 18:50
Кількість переглядів: 2091

 

                                                                   У зв’язку з настанням періоду цвітіння амброзії полинолистої, яка належить до карантинних бур’янів, збільшилась імовірність завдання шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю населення.

          За статистикою кожен 3-5 житель схильний до алергічних захворювань або вже страждає на них. Найактивніший період прояву алергії припадає саме на період цвітіння цієї рослини (кінець липня, та серпень). При тому, що алергійний поліноз виникає в різних його проявах як у дорослих, так і у дітей.

         Щоб запобігти подальшому розповсюдженню амброзії, боротьбу з нею слід розпочинати щорічно до цвітіння та утворення насіння методом виривання з корінням, регулярного покосу або засіванням сумішшю газонних трав, не допускати засмічення ґрунту та сільгосппродукції.

         Згідно з Законом України «Про карантин рослин» проведення заходів щодо знищення карантинних організмів на земельних ділянках проводяться силами та коштом землевласників та землекористувачів або орендарів земельних ділянок.

        Відповідно до Правил благоустрою території населених пунктів Ладижинської об’єднаної територіальної громади, затверджених рішенням сільської ради від 10.12.2019 № 10-7/VII, благоустрій присадибної ділянки території здійснюється власником або користувачем цієї ділянки. Власник або користувач присадибної ділянки може на умовах договору, укладеного з органом місцевого самоврядування, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки. Прилеглою територією до присадибної земельної ділянки на якій власники чи користувачі присадибних ділянок мають здійснювати заходи з благоустрою визначено 20 м від межі земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці.

      Тобто громадяни, які використовують присадибні ділянки мають знищувати карантинні рослини на своїй присадибній ділянці та на прилеглій території до проїжджої частини вулиці.

       Також заходи зі знищення амброзії мають здійснювати власники та користувачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

       Зі свого боку працівниками комунальних закладів, установ та організацій Ладижинської сільської ради проводиться скошування амброзії на земельних ділянках комунальної власності.

       Тому, Ладижинська сільська рада закликає всіх небайдужих до свого здоров’я і здоров’я оточуючих та екологічного стану нашої громади до плідної співпраці по знищенню амброзії на засмічених ділянках.   

     Ми впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо призупинити розповсюдження злісного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої. Давайте всі разом знищувати амброзію! Адже виривання, скошування, виполювання амброзії збереже і фізичне здоров’я людей, і чистоту довкілля.

       Також звертаємо увагу, що знищення амброзії має бути системним, тому рекомендуємо при проведенні заходів щодо знищення амброзії дотримуватись методичних рекомендацій, які додаються.

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

   Амброзія полинолиста – це злісний бур’ян, що розвиває могутню кореневу систему і надземну масу, по зовнішньому вигляду нагадує полин звичайний.     

   Стебло прямокутне, прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками, світло - і теплолюбива рослина. Цвітіння амброзії починається в кінці червня і триває до вересня.

   Амброзія полинолиста засмічує польові культури. Росте на узбіччях  залізничних колій шосейних і грунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустирях і інших необроблюваних землях, на вулицях, присадибних ділянках населених пунктів.

   Утворюючи велику наземну масу і кореневу систему амброзія виносить  з грунту дуже велику кількість поживних речовин та вологу. Це різко знижує врожайність сільськогосподарських культур. Рослини амброзії містять багато гірких речовин та ефірних олій. При поїданні амброзії тваринами молоко та  молочні продукти мають неприємний запах та гіркі на смак. Крім цього, вона може сприяти прояву алергії у людини, захворюванню на поліноз та бронхіальну астму.

   З метою забезпечення збалансованих та комплексних заходів боротьби       з амброзією полинолистою пріоритетне значення надається: механічним, агротехнічним, та хімічним методам боротьби, що застосовуватимуться одночасно.

У населених пунктах:

• створення штучних фітоценозів з багаторічних трав у вогнищах амброзії полинолистої.  Цей варіант фітоценотичного контролю заснований на здатності багаторічних трав пригнічувати рослини амброзії та зменшувати її чисельність (підсів багаторічних низькорослих або газонних трав);

• систематичне скошування рослин амброзії полинолистої з початку вегетації (квітень – травень) до цвітіння (кінець червня – початок серпня);

• виривання рослин амброзії з корінням та їх знищення шляхом спалювання у спеціально призначених місцях або подрібнення з наступним захороненням решток у санітарних ямах;

•знищення рослин амброзії на засмічених присадибних ділянках агротехнічним методом (перекопування або приорювання ґрунту    з подрібненням рослинних решток) та (при можливості) з наступним висівом на цих ділянках багаторічних низькорослих або газонних трав.

   На узбіччях доріг (автошляхів та залізничних колій), лісосмуг, землях загального призначення:

•застосування для обприскування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (зі змінами та доповненнями). Наприклад, застосовують вміст діючих речовин (дикамба  в поєднанні з топрамезоном), що дає швидкий і довготривалий ефект. Після їхнього застосування надземна частина амброзії повністю гине вже за 5 днів.    

   До того, завдяки топрамезону бур’ян більше не проявлявся, оскільки топрамезон здатен  забезпечувати ґрунтову дію протягом усього сезону.   

   Натомість дикамба швидко контролює ростові процеси в самій рослині-бур’яні, швидко рухаючись, розподіляючись по ній та накопичуючись в точках росту. Завдяки вбудованим ад’ювантам діючі речовини міцно утримуються на листовій поверхні, швидко проникають до рослини-господаря, навіть крізь восковий наліт, і забезпечують ефективність навіть за несприятливих умов (вітряна погода або опади невдовзі після внесення гербіциду);

   У полях сівозміни (після збирання попередника або в осінньо-весняний період):

•дотримання технології обробітку ґрунту, що включає своєчасний передпосівний його обробіток, оптимальні строки сівби, догляд за посівами, збирання тощо;

•застосування для обприскування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;

•дотримання сівозміни, обов’язковий висів просапних культур та багаторічних трав, що повинні чергуватися;

•передпосівне внесення у ґрунт гербіцидів та проведення дворазового лущення рослинних решток.

   У промислових садах, розсадниках:

• дотримання технології обробітку ґрунту.

   У залишених полях, що повністю заростають:

•обробка полів гербіцидами суцільної дії;

•скошування рослин амброзії полинолистої до цвітіння;

•проведення дворазового лущення або дискування (вздовж і поперек поля) та культивації;

• посів багаторічних трав або просапних культур.

   Категорично забороняється:

•Висівати засмічене карантинними бур'янами насіння сільськогосподарських культур;

•Вивозити засмічену продукцію (сіно, солому, полову, зерно і зерновідходи, тощо) за межі вогнища карантинного організму без карантинного сертифіката, виданого органами Держпродспоживслужби;

•Використовувати на корм тваринам зерновідходи, які містять насіння   карантинних бур'янів, без запарювання або розмелення до часток розміром не більше 1 мм;

•Вивозити та реалізовувати імпортне та вітчизняне насіння, завезене з інших районів країни, без перевірки у фітосанітарних лабораторіях, незалежно від наявності документів на їх якість.

   ПОПЕРЕДЖЕННЯ! Невиконання фізичними та юридичними особами правил фітосанітарного контролю, згідно зі ст. 16 Закону України «Про карантин рослин» та ст. 105 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладання штрафів: на громадян – від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 8 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь