Ладижинська сільська територіальна громада
Уманського району Черкаської області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок отримання громадянами земельних ділянок у власність

Дата: 11.04.2019 09:25
Кількість переглядів: 4887

Фото без опису   Відповідно до статей 116, 118, 186-1, пункту 1 Перехідних положень Земельного кодексу України та пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених земельним кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

    Рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", є підставою для реєстрації права власності на земельні ділянки цих громадян або їх спадкоємців відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Державна реєстрація таких земельних ділянок здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

       У разі якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

      Тому, якщо у громадянина України є у власності належним чином зареєстрований житловий будинок, а земельна ділянка під ним досі не приватизована, то у випадку, якщо даний громадянин до цього не отримував безоплатно у власність земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, він може звернутися до сільської ради із заявою щодо приватизації земельної ділянки під власним будинком. При цьому площа земельної ділянки не може перевищувати 0,25 га.

               Зразки заяв можна звантажити тут (додаток 1 та додаток 2).

    Крім того, якщо сільською радою було прийнято рішення про передачу громадянину України безоплатно у приватну власність земельної ділянки, відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок" (зазвичай це період з 1993 по 2002 роки), а право власності на земельну ділянку до цього часу не зареєстровано, такий громадянин, якщо він не отримував у власність для ведення особистого селянського господарства інших земельних ділянок, також може звернутися до сільської ради із заявою щодо приватизації даної земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

      Отримати виписку з рішення сільської ради за вказаний період можна у звернувшись до архівного сектору Уманської райдержадміністрації за адресою: м.Умань, пл.Соборності, 1.

      Зразки заяв можна звантажити тут (додаток 3 та додаток 4).

      У випадку, коли на земельній ділянці відсутній житловий будинок, або у громадянина немає свідоцтва про право власності на житловий будинок, чи відсутнє рішення сільської ради прийняте  відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", така земельна ділянка може бути передана у власність на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

     При цьому громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до сільської ради.

     У даному клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

      Зразки заяв можна звантажити тут (додаток 5 та додаток 6).

 Проект відведення обов’язково погоджується територіальним органом Держгеокадастру та, щодо земельної ділянки у межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якій розташовано об’єкт будівництва або планується розташування такого об’єкта,  також погоджується структурним підрозділом районної, державної адміністрації у сфері містобудування та архітектури.

       Якщо земельна ділянка передається для містобудівних потреб, має бути також  розроблений план зонування, або детальний план території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь